Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

5 Drienerlolaan
Enschede, Overste, 7522 NB
Netherlands

Zorgvuldige Ondergrondse Aanleg en Reductie Graafschade

Projecten

Ondergrondse Impact Klimaat-, Warmtetransitie en Elektrificatie

Léon olde Scholtenhuis

Nederlandse gemeenten staan voor een grote ruimtelijke opgave die uitgevoerd wordt door diverse sectoren. Klimaat, warmte en elektrificatie zijn enkele grote opgaven die momenteel in beleidsvorming en uitvoeringsplannen staan. De gecombineerde impact is beperkt inzichtelijk, dit onderzoek modelleert deze impact en maakt deze visueel (2D) inzichtelijk.

Read More

Verkennen en ondersteunen van grondradar implementatie

Guest User

Informatie over de ligging van ondergrondse netten is vaak onvoldoende beschikbaar of betrouwbaar. Daarom verplicht de Nederlandse wet WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) gravers onderzoek te doen naar de precieze ligging van de ondergrondse netten alvorens te starten met de graafwerkzaamheden. Een van de meest veelbelovende niet-destructieve methoden is de grondradar. Nadruk in de studie ligt daarbij op het verkennen, verklaren en ondersteunen van de besluitvorming tussen proefsleuven en grondradar door middel van het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een ‘Decision Support System’ (DSS).

Read More

Living Innovation Lab Utility Mapping Site

Léon olde Scholtenhuis

Universiteit Twente legt in 2023/24 een lab aan waarop de Utility Mapping Site wordt gerealiseerd. Vanuit ZoARG leiden onderzoekers de aanlegvan deze site van 50x30x2m3, waarin in verschillende grondsoorten, kabels en leidingen worden aangelegd. De site wordt toegankelijk voor onderwijs, training en opleiding voor en door studenten, onderzoekers, netbeheerders, aannemers en overheden.

Read More

Betrouwbaarheid en verstoringen in stadsverwarmingsprojecten

Léon olde Scholtenhuis

Warmteprojecten zullen in schaal en omvang vaker gaan voorkomen in Nederland. Vanwege de techniwue uitdagingen, en grootschalige uitrol, is ontwikkeling van een efficient engineering- en uitvoeringsproces wenselijk. Warmtenetten zijn echter relatief nieuw, waardoor teams nog veel werken op basis van ervaring en improvisatie. Dit onderzoek richtte zich op de wijze waarop teams balanceren tussen het anticiperen en reageren op verstoringen in bouwprocessen.

Read More

Waarde van 3D binnen WIBON

Léon olde Scholtenhuis

Vanuit de graafsector en het Kadaster bestaat al een tijd de vraag wat de meerwaarde is die 3D modellering en -visualisatie kan brengen binnen de informatieuitwisseling tussen stakeholders in de graafketen. Dit onderzoek heeft deze meerwaarde geinventariseerd door middel van interviews, enquêtes, een experiment en focusgroepsessie. Het rapport is te downloaden vanaf de site.

Read More

Datagedreven voorspelling en reductie van graafschades

Léon olde Scholtenhuis

|| Organisatie Kadaster + Agentschap Telecom + KPN
P.D.Eng Jiarong Li

Update: juli 2022

Dit project heeft als doel om graafschades te kunnen bepekren aan kabels en leidingen. Hiervoor kiest het de ‘route’ van data en geodata-integratie. Het doel van het project is om een datagedreven methode te ontwikkelen waarmee schades kunnen worden voorspeld op basis van een graafmelding (in KLIC).

Om dit te doen, worden eerst mogelijke causale factoren voor graafschade geinventariseerd door literatuursudie en expert-interviews.

Nadat dit in beeld is, bekijken we welke gewenste en beschikbare datasets bruikbaar zijn om patronen te zoeken en herkennen in historische graafschadedata. Hiervoor worden onder andere graafschadedata en KLIC-meldingen gebruikt van verscheidene netbeheerders. Statistische analyse (machine learning) vormt een middel om vervolgens te leren voorspellen waar schades kunnen optreden.

Het uiteindelijke datamodel/-methode zal als basis dienen voor advies over hoe KLIC (met inbegrip van Kadaster-producten, diensten en wellicht services uit de markt) aangepast kan worden om in de toekomst graafschades te kunnen voorspellen. Een praktische output van het project is een overzicht van mogelijk gevoelige parameters bij het veroorzaken van schade.

Onderzoeksbenadering data mining cycle toegepast op datagedreven graafschadevoorspelling

Smart Utility Registration

Léon olde Scholtenhuis

Smart Utility Registration ontwikkelt een methode waarmee aangelegde kabels of leidingen vanuit de sleuf kunnen worden ingemeten. Dit proces is momenteel inefficient, omdat niet altijd tijdig ingemeten kan worden, er meerdere personen betrokken zijn bij verzameling en verwerking van data, en omdat bovendien een beperkte hoeveelheid dat wordt verzameld (ten opzichte van wat technisch gezien mogelijk is).

Read More

Ontwerp van een Level of Detail informatiemodelleringraamwerk voor ontwerp en aanleg nutsvoorzieningen

Léon olde Scholtenhuis

Ondergrondse infraprojecten ondervinden langzamerhand een transitie naar een periode waarin informatiemodellering plaatsvindt. Om afstemming te ondersteunen, richtte het project van Gerben Wolf zich op het specificeren van verschillende soorten semantische en visuele niveau’s voor deze modelleerwijze.

Read More

Roadmapping "Techniekonderwijs Ondergrond" en E-learning voor Grondradar

Léon olde Scholtenhuis

Dit PDEng project heeft middels de road mapping-techniek een overzicht gemaakt van ontwikkelingen die de ‘ondergrond/nutssector’ zullen gaan beinvloeden en heeft deze vervolgens vertaald naar een Roadmap voor MBO onderwijs. Op basis hiervan is een prototype e-learning ontwikkeld voor bediening van één van de technieken die relevanter worden in dit onderwijs, namelijk de grondradar.

Read More

Implementeren en testen van CityGML Utility ADE Beheer en Onderhoudsdatamodel voor Kabels en Leidingen

Léon olde Scholtenhuis

Deze masteropdracht valideert de beheer- en onderhoudsextentie van het CityGML Utility Network ADE netwerk model. Hiervoor heeft Federico het concept datamodel (UML) ge-encodeerd en implementeerd in de spatio-relationele database postgresql/postgis. HIj heeft het model getest met verschillende gebruikers.

Read More

Validatie en testgrond voor Ground Penetrating Radar systemen

Guest User

Hoewel de komst van GPR begon op het gebied van geowetenschappen, wordt de techniek geleidelijk meer gebruikt in de civiele techniek. GPR-gegevenskwaliteit is afhankelijk van de software, hardware en andere factoren. Het hoofddoel van dit project is het ontwikkelen van een GPR-validatiemethode om erachter te komen onder welke omstandigheden het specifieke soorten infrastructuur met succes kan detecteren en wat de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en herhaalbaarheid is.

Read More

De ontwikkeling van een algemene toepasbare methode voor de plaatsing van oplaadinfrastructuur

Guest User

Met de introductie van schonere brandstoffen voor voertuigen en de komst van elektrische auto’s is er ook een behoefte gekomen aan de bijbehorende laadinfrastructuur. Momenteel worden laadvoorzieningen voornamelijk geplaatst in de vorm van een laadpaal. Plaatsing gebeurt vaak nadat een particuliere e-rijder hierom vraagt. Met het toenemend aantal elektrische auto’s komt de vraag op of deze huidige aanpak ook in de toekomst nog werkt. De doelstelling van het onderzoek was daarom: het ontwikkelingen van een toekomstbestendige algemene toepasbare methode voor de plaatsing van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s in kleine en middelgrote gemeentes in stedelijk gebied

Read More

Afstemmen van kabels- en leidingdetectieonderzoek: PAS128-NL

Guest User

In Nederland is het bij wet verplicht dat grondroerders voorafgaand een project zich binnen hun projectgebied vergewissen van de ligging van kabels en leidingen. Proefsleuven is een optie. Inmiddels worden daarnaast meer technologieën en diensten aangeboden voor detectie en inventarisatie van ondergrondse kleine infrastructuur.

Opdrachtgevers huren deze diensten in. Uit praktijkervaring blijkt dat er regelmatig onenigheid ontstaat over de opdracht, de inzet, en het niveau van uitkomsten. Deze onenigheden hinderen de adoptie van de technologie. Erik heeft onderzoek gedaan naar hoe we de inzet van deze technologieën en diensten beter kunnen standaardiseren zodat opdrachtgevers en aanbieders vooraf weten waar zij wederzijds aan toe zijn, en achteraf niet onaangenaam verrast worden.

Read More