
Home
zoarg
zorgvuldige aanleg reductie graafschade
ZoARG | ReDUCE
--- Zorgvuldige Aanleg & Reductie Graafschade ---
-- Reduction of Damage to Utilities & Careful Excavation --
ZoARG staat voor Zorgvuldige Aanleg en Reductie Graafschades. Het is de afkorting van een R&D programma dat bestaat sinds 2013 en het richt zich op het verbeteren van ontwerp, aanleg en beheer van de ondiepe ondergrondse infrastructuur. ZoARG begon als samenwerking tussen KPN en Universiteit Twente, maar is inmiddels breder programma waarbij een groter deel van de nuts- en graafsector betrokken is.
Sinds de start hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk. Er zijn in deze periode opleidingen, prototypes, validatieprocessen, en technologische oplossingen ontwikkeld en er is de Utility Mapping Site opgericht (op het UT.Fieldlab). Dit vond plaats in de vorm van afstudeerders, onderzoek, en ontwikkelprojecten.
Kickoff ZoARG2.0
Op 19 juni 2025 werd ZoARG2.0 afgetrapt door de Founders en Begunstigers van ZoARG2.0. Onder de ca 100 aanwezigen waren toezichthouders, aannemers, netbeheerders, onderzoekers en gemeentelijk opdrachtgevers. Na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst en officiële aftrap, werd ‘s middags een programma van minicolleges over graafschadeoorzaken, technologiën en institutionele logica gegeven. Dit werd gevolgd door een sessie van onderzoekspresentaties over sleufscanning, graafschadevoorspellers en de proefsleuvendatabase en een rondleiding over het nieuwe UT FieldLab.
























































Roadmap
Sinds 2025 heeft ZoARG een schaalsprong gemaakt waarbij de Stuurgroep van Founders uit de graafsector gezamenlijk in cycli van vier jaar een onderzoek-, ontwikkel- en innovatieprogramma uiteenzet. Dit programma bestaat uit een Roadmap van projecten, die door postdoctorale studenten (EngDs) van Universiteit Twente worden uitgevoerd.
Een verkorte weergave van de Roadmap voor innovaties in de graafsector is hieronder weergegeven.
Uitvoerbaarheid van nutsprojecten wordt bepaald door omgevingsfactoren zoals aanwezige kabels en leidingen, bomen, aanwezige vervuiling, en weersomstandigheden. Dit onderzoek streeft naar de ontwikkeling van een regelgebaseerd digitaal systeem dat de uitvoerbaarheid van nutsprojecten automatisch toetst.