Over ZoARG
Initiators
Over ZoARG
Het voormalige Reggefiber had al 2013 een reputatie als de grootste verglazer van Nederland. Dit had als nadeel dat het tevens vele kilometers (7000km per jaar op het hoogtepunt) groef en dus ook veel schades veroorzaakte. Om hier beter grip op te krijgen, werd het ZoARG stimuleringsfonds opgericht. In 2014 tekenden Bert Nijboer (voormalig directeur Reggefiber) en Ed Brinksma (voormalig voorzitter CvB Universiteit Twente) het stimuleringsfonds voor het programma Zorgvuldige Aanleg en Reductie Graafschade. Zij gaven hiermee de gelegenheid om 10 P.D.Eng-trajecten te starten die zich richtten op graafschadepreventie.
Inmiddels is ZoARG gegroeid en heeft het al lang niet meer een focus louter op telecomprojecten; binnen de graafsector is de urgentie toegenomen om middels innovaties veiliger, zorgvuldiger en 'gecoordineerder’ netwerken aan te leggen. Op deze site staan verscheidene voorbeelden van samenwerking tussen partijen in de sector die aan de betrouwbaarheid van nutswerkzaamheden bijdragen.
In de dagelijkse praktijk wordt het fonds beheerd door Prof. Dr. Ir. André Dorée (hoogleraar Universiteit Twente). Trekker van het programma is Dr. Ir. Leon olde Scholtenhuis (universitair hoofddocent digitalisering & binnenstedelijk bouwen).
Wilt u ook actief bijdragen? Dit kan via het ZoARG-netwerk
ZoARG2.0
Sinds najaar 2023 wordt gewerkt aan continuering van het bestaande ZoARG-fonds, door sectorbreed op te trekken met alle soorten graafketenpartijen. De ZoARG2.0-Roadmap die gezamenlijk is ontwikkeld met graafschade-experts van netbeheerders, aannemers, toezichthouders en Kadaster, is hier te downloaden.
Om ZoARG2.0 te initiëren, wordt een ‘starting coalition’, gevormd van ca. 6 partijen, die tijdens een vierjaarlijkse ZOARG-cyclus, jaarlijks een bijdrage a 25kEUR storten in het fonds. Hiervoor worden ontwikkel, onderzoek en onderwijsprojecten gestart, en vormen deelnemers een stuurgroep die de implementatie van ontwikkelde producten actief gaat ondersteunen.
Download hier de:
Een verkorte weergave van de Roadmap voor innovaties in de graafsector is hieronder weergegeven (lees bovenstaande documenten voor uitgebreide toelichting):
Voorbeelden van thema’s die binnen ZoARG spelen zijn:
Modelleren van 3D data ondergrondse infra
Visualisaties (3D, 4D, 5D, nD, AR) ter ondersteuning van nutsprojecten
Beslissingsondersteunende systemen voor planning en uitvoering
Graafmachine-ondersteunende systemen (smart construction site)
Mapping- en detectietechnologie, zoals grondradar
Prominente maatschappelijke ontwikkelingen waaraan ZoARG een bijdrage levert zijn:
Uitrol Fiber-to-the-Home
Bewustwording risico’s en veiligheid graafwerk buisleidingen gevaarlijke inhoud
Wijkaanpak Digitalisering en Energietransitie