Afstudeerders
Afstudeerders
De derde pijler van ZoARG zijn de afstudeerders. Tijdens een afstudeeronderzoek maken bachelor- en masterstudenten Civiele Techniek gedurende respectievelijk 2,5-6 maand kennis maken met onderzoek en ontwikkeling.
Nederlandse gemeenten staan voor een grote ruimtelijke opgave die uitgevoerd wordt door diverse sectoren. Klimaat, warmte en elektrificatie zijn enkele grote opgaven die momenteel in beleidsvorming en uitvoeringsplannen staan. De gecombineerde impact is beperkt inzichtelijk, dit onderzoek modelleert deze impact en maakt deze visueel (2D) inzichtelijk.
This project focuses on the extraction of utilities from point cloud scans that were made onsite by workers, surveyors and other specialists. It led to the reliable model for (~80%) segmentation of utilities from scans in an automatic way.
Warmteprojecten zullen in schaal en omvang vaker gaan voorkomen in Nederland. Vanwege de techniwue uitdagingen, en grootschalige uitrol, is ontwikkeling van een efficient engineering- en uitvoeringsproces wenselijk. Warmtenetten zijn echter relatief nieuw, waardoor teams nog veel werken op basis van ervaring en improvisatie. Dit onderzoek richtte zich op de wijze waarop teams balanceren tussen het anticiperen en reageren op verstoringen in bouwprocessen.
Ondergrondse infraprojecten ondervinden langzamerhand een transitie naar een periode waarin informatiemodellering plaatsvindt. Om afstemming te ondersteunen, richtte het project van Gerben Wolf zich op het specificeren van verschillende soorten semantische en visuele niveau’s voor deze modelleerwijze.
Dit PDEng project heeft middels de road mapping-techniek een overzicht gemaakt van ontwikkelingen die de ‘ondergrond/nutssector’ zullen gaan beinvloeden en heeft deze vervolgens vertaald naar een Roadmap voor MBO onderwijs. Op basis hiervan is een prototype e-learning ontwikkeld voor bediening van één van de technieken die relevanter worden in dit onderwijs, namelijk de grondradar.
Deze masteropdracht valideert de beheer- en onderhoudsextentie van het CityGML Utility Network ADE netwerk model. Hiervoor heeft Federico het concept datamodel (UML) ge-encodeerd en implementeerd in de spatio-relationele database postgresql/postgis. HIj heeft het model getest met verschillende gebruikers.
3D modelleren wordt in de B&U bouw steeds vaker gebruikt ter ondersteuning van het ontwerpproces. Bij nutsprojecten is dit minder het geval, terwijl de techniek wel bestaat om 3D modellen van de ondergrond te maken. Dit afstudeerproject onderzoekt mogelijke toepassingen van 3D bij een middelgrote nutsaannemer.
Met de introductie van schonere brandstoffen voor voertuigen en de komst van elektrische auto’s is er ook een behoefte gekomen aan de bijbehorende laadinfrastructuur. Momenteel worden laadvoorzieningen voornamelijk geplaatst in de vorm van een laadpaal. Plaatsing gebeurt vaak nadat een particuliere e-rijder hierom vraagt. Met het toenemend aantal elektrische auto’s komt de vraag op of deze huidige aanpak ook in de toekomst nog werkt. De doelstelling van het onderzoek was daarom: het ontwikkelingen van een toekomstbestendige algemene toepasbare methode voor de plaatsing van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s in kleine en middelgrote gemeentes in stedelijk gebied
In Nederland is het bij wet verplicht dat grondroerders voorafgaand een project zich binnen hun projectgebied vergewissen van de ligging van kabels en leidingen. Proefsleuven is een optie. Inmiddels worden daarnaast meer technologieën en diensten aangeboden voor detectie en inventarisatie van ondergrondse kleine infrastructuur.
Opdrachtgevers huren deze diensten in. Uit praktijkervaring blijkt dat er regelmatig onenigheid ontstaat over de opdracht, de inzet, en het niveau van uitkomsten. Deze onenigheden hinderen de adoptie van de technologie. Erik heeft onderzoek gedaan naar hoe we de inzet van deze technologieën en diensten beter kunnen standaardiseren zodat opdrachtgevers en aanbieders vooraf weten waar zij wederzijds aan toe zijn, en achteraf niet onaangenaam verrast worden.
Overige afstudeerprojecten
2019: Addressing the limited adoption of semantic web data integration in construction industry -Dimitrios Patsias
2019: Training curriculum for four-dimensoinal construction planning - Georgios Papanikolau
2019: Hybrid Simulation of tunneling projects - Dédé Reichart
2019: Aanbevelingen voor implementatie van 5G in Gemeente Enschede - Richard Manz
2019: Lean Principles and Logistics in 4D BIM - Beatriz Braga de Carvalho
2017: Slimme lantaarnpalen in Enschede - Jarka van Dijk
2016: Semantically Enriched Model for Jutility Test Trench Positioning - Lars Syfuss (TU Munster)
2016: Risicogestuurd asset management in Enschede - Martijn Bruningmeyer
2016: Knelpunten bij de coordinatie van nutswerkzaamheden - Jesper Reuvers
2016: Handleiding voor de infra-grondradar - Peter Schakel
2016: Engineeringproces van nutsprojecten in kaart gebracht - Erik Meijer
2016: Spanningsveld tussen EMVI criteria en nutswerkzaamheden - Stephan Hesselink
2012: Sewer Construction Simulation - Simon Hoitema
2012: Stroomlijning van binnenstedelijke rioleringsprojecten - Léon olde Scholtenhuis
Dit onderzoek richt zich op het voorspellen van kostenoverschrijdingen bij nutsaannemers, door gebruik te maken van publieke en historische projectdatasets. Dit verbetert uiteindelijk projectbeheersing en planning.