
Onderzoek
Onderzoek
Eén van de drie peilers van de activiteiten van ZoARG is het onderzoek. Onderzoeksprojecten duren circa 3-5 jaar en leveren een kennisproduct op.
Graafschades worden vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Stakeholders naast de sleuf hebben een ander beeld van hoe deze voorkomen worden (of soms gelegitimeerd zijn), dan personen (zoals managers, opdrachtgevers) op afstand van de bouwplaats. Waar wordt dit door beïnvloedt? Dit M.Sc. onderzoek belicht deze dynamiek om inzicht te krijgen in denk- en werkprocessen.
Universiteit Twente legt in 2023/24 een lab aan waarop de Utility Mapping Site wordt gerealiseerd. Vanuit ZoARG leiden onderzoekers de aanlegvan deze site van 50x30x2m3, waarin in verschillende grondsoorten, kabels en leidingen worden aangelegd. De site wordt toegankelijk voor onderwijs, training en opleiding voor en door studenten, onderzoekers, netbeheerders, aannemers en overheden.
Warmteprojecten zullen in schaal en omvang vaker gaan voorkomen in Nederland. Vanwege de techniwue uitdagingen, en grootschalige uitrol, is ontwikkeling van een efficient engineering- en uitvoeringsproces wenselijk. Warmtenetten zijn echter relatief nieuw, waardoor teams nog veel werken op basis van ervaring en improvisatie. Dit onderzoek richtte zich op de wijze waarop teams balanceren tussen het anticiperen en reageren op verstoringen in bouwprocessen.
Vanuit de graafsector en het Kadaster bestaat al een tijd de vraag wat de meerwaarde is die 3D modellering en -visualisatie kan brengen binnen de informatieuitwisseling tussen stakeholders in de graafketen. Dit onderzoek heeft deze meerwaarde geinventariseerd door middel van interviews, enquêtes, een experiment en focusgroepsessie. Het rapport is te downloaden vanaf de site.
The EngD work of Jiarong Li focused on prediction of excavation damages, using historical data of excavation damages in NL, and other open geospatial datasets.
Origineel worden rioolinspecties uitgevoerd door directe toegang tot de buizen en waar mogelijk door visuele inspecties. Behalve dat dit een een vervelende en omslachtige werk is, leveren visuele inspecties ook niet altijd het gewenste resultaat. In het project TISCALI wordt onderzoek gedaan naar efficiëntere en minder foutgevoelige methoden voor inspectie.
In het project IMKL 2.0 zijn vier showcases ontwikkeld die tonen hoe de gegevens die volgens het nieuwe IMKL2.1 protocol verzameld zijn gebruikt kunnen worden voor het visualiseren van onzekerheden en risico’s.
Overige projecten
2020 - 2022: Effectiveness of Pipeline Safety Systems
2019 - heden: Wijkaanpak Energietransitie
2018 - 2019: Rioolinstortingen RIONED
2016: Review detection Technologies
2012 - 2020: Coordination of Inner City Construction Projects
Uitvoerbaarheid van nutsprojecten wordt bepaald door omgevingsfactoren zoals aanwezige kabels en leidingen, bomen, aanwezige vervuiling, en weersomstandigheden. Dit onderzoek streeft naar de ontwikkeling van een regelgebaseerd digitaal systeem dat de uitvoerbaarheid van nutsprojecten automatisch toetst.