Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

5 Drienerlolaan
Enschede, Overste, 7522 NB
Netherlands

Zorgvuldige Ondergrondse Aanleg en Reductie Graafschade

Geautomatiseerde beoordeling van uitvoerbaarheid van aanlegplannen voor laagspanningsnetwerken

Projecten

Geautomatiseerde beoordeling van uitvoerbaarheid van aanlegplannen voor laagspanningsnetwerken

Léon olde Scholtenhuis

Organisatie || Siers Infraconsult B.V.

Projecttype || MSc Thesis

Kandidaat || Luc Roetenberg

Projectduur || maart 2025 – september 2025

Vanwege de energietransitie moet het Nederlandse elektriciteitsnet op grote schaal worden uitgebreid en vernieuwd. Deze situatie heeft geleid tot een hoge vraag naar werk in de ondergrondse infrastructuur, wat extra druk en werklast veroorzaakt bij aannemers voor netbeheerders. Tegelijkertijd is het lastig om voldoende vakbekwame werknemers te vinden. De vraag naar werk in de ondergrondse infra is dus groter dan wat aannemers kunnen leveren. Om sneller en efficiënter te werken maken sommige netbeheerders gebruik van de buurtaanpak / wijkgerichte aanpak / PILS, waarbij het netwerk van een hele wijk in korte tijd wordt vernieuwd. Daarnaast zijn aannemers door toenemende Design & Construct contracten vaker verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering.


Voorbeeld van beperkende omgevingsfactoren bij aanleg van elektriciteitsnetten

Het is voor aannemers daarom belangrijk om in de ontwerpfase al goed na te denken over de uitvoerbaarheid om problemen en vertragingen tijdens de uitvoering zo veel mogelijk te voorkomen. Om tot een uitvoerbaar ontwerp te komen is het van belang dat kennis en eisen vanuit de uitvoering vroegtijdig worden meegenomen in het ontwerp. Echter, in de praktijk wordt er tijdens het schetsontwerp vaak nog op een impliciete manier naar de uitvoerbaarheid gekeken, gebaseerd op individuele kennis en ervaring van engineers. Dit kan mogelijk zorgen voor wisselende resultaten.

Het eerste deel van dit onderzoek richt zich daarom op het expliciet maken van uitvoerbaarheidseisen voor ondergrondse laagspanningsprojecten. Door middel van semi-gestructureerde interviews wordt onderzocht wat uitvoerbaarheid precies inhoudt, en welke factoren daarop van invloed zijn in laagspanningsprojecten. In het tweede deel worden deze inzichten vertaald naar een tool binnen een Geografisch Informatiesysteem (GIS). Het uiteindelijke doel is dat deze tool kan worden gebruikt om al in een vroeg stadium een eerste toetsing te doen op de uitvoerbaarheid van nieuwe netwerkontwerpen, zonder dat hiervoor uitgebreide uitvoeringskennis voor nodig is.