Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

5 Drienerlolaan
Enschede, Overste, 7522 NB
Netherlands

Zorgvuldige Ondergrondse Aanleg en Reductie Graafschade

Verkennen en ondersteunen van grondradar implementatie

Projecten

Verkennen en ondersteunen van grondradar implementatie

Guest User

Projecttype || PhD-project

Kandidaat || Ramon ter Huurne

Projectduur || Feb 2019 - Feb 2023

In samenwerking met: Alliander, GasUnie, MapXact

Omschrijving:

Graafschades vormen een aanzienlijke uitdaging voor de bouwsector. Alleen al in 2022 werden bijna 47 duizend van dergelijke incidenten gerapporteerd. Deze graafschades leiden tot kostbare herstelwerkzaamheden, verstoring van de nutsvoorziening, milieuschade en veiligheidsrisico's. Hoewel er methoden bestaan om kabels en leidingen te detecteren vóór aanvang van graafwerkzaamheden, schieten deze doorgaans tekort. Nutskaarten kunnen onnauwkeurig of onvolledig zijn, terwijl proefsleuven slechts lokale inzichten bieden en bovendien disruptief zijn. Grondradar biedt daarentegen een niet-disruptief alternatief dat de praktijk van kabel- en leidingdetectie mogelijk kan verbeteren, en daarmee het aantal graafschades kan verminderen.

Illustratief voor het destructieve karakter van de proefsleuf

Illustratief voor het destructieve karakter van de proefsleuf

Echter, om GPR effectief te kunnen benutten, is een unieke combinatie van bouwkundige expertise en geofysische kennis vereist, die vaak ontbreekt in de praktijk. Dit leidt tot onsuccesvolle toepassingen van GPR, wat organisaties ontmoedigt om het te overwegen voor toekomstige bouwprojecten. Als gevolg hiervan blijft het potentieel van GPR binnen praktijken voor het inspecteren van nutsvoorzieningen grotendeels onbenut.

Dit proefschrift heeft als doel de praktijken voor het inspecteren van nutsvoorzieningen met behulp van GPR te verbeteren door de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van beslismodellen die worden aangedreven door machine learning. Het omvat vijf onderzoeksresultaten, verdeeld in fasen van probleemverkenning en oplossingsontwikkeling.

In de fase van probleemonderzoek is dieper ingegaan op de besluitvorming omtrent het inzetten van GPR. Hierbij is het perspectief van 'technology-in-practice' gebruikt. Door gebruik te maken van de theoretische kaders van routine dynamiek en Cultureel-Historische Activiteitstheorie (CHAT) is het gebruik van GPR geconceptualiseerd, inclusief overwegingen over wanneer, waar en hoe het toe te passen. Dit heeft geleidt tot een drietal wetenschappelijke studies, die:

Voor de fase van oplossingsontwikkeling werd input verkregen uit de geïdentificeerde toepassingen van GPR. Deze fase omvatte het voorbereiden van een dataset met alle verzamelde veldwerkgegevens en het ontwikkelen en beoordelen van verschillende soorten machine learning-aangedreven beslismodellen. Dit heeft geleidt tot een tweetal wetenschappelijke publicaties, die:

De bevindingen van dit proefschrift en de automatiseringsoplossingen kunnen de adoptie van GPR versnellen, waardoor de effectiviteit, efficiëntie en veiligheid van de detectie van kabels en leidingen verbeterd worden, en mogelijk bijdragen aan het verminderen van schade aan nutsvoorzieningen als gevolg van graafwerkzaamheden.